Kanlıdivane
Kanlıdivane Erdemli-Silifke karayolunun 3 km. kuzeyindedir. Kızkalesi gezinizde muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Antik Olba Krallığının kutsal yerleşim yeri olan kentin tarihi MÖ 3. yy.a kadar gitmektedir. MS 4. yy.da adı “Neapolis“ olarak değişen kent en parlak dönemini yaşamıştır. Bizans İmparatoru II. Theodosius (408-450), bu alanda kutsal bir Hristiyanlık merkezi kurmuştur.
Kent, 60 metre derinliğinde geniş bir “obruk“ etrafında kurulmuştur. Doğal bir çöküntü alanı olan bu çukura efsaneye göre Roma çağında suçlular atılıp vahşi hayvanlara yem edildiği için kente “Kanlıdivane“ denilmiştir. Obruğun içinde divan üzerinde oturan bir kadın ve iki erkek kabartması yer alır. Yağmur sularıyla toprak rengine bulanan bu kabartmalar nedeniyle kente “Kanlı Divan“ denildiği ve zamanla Kanlıdivane`ye dönüştüğü de anlatılır. Merdivenlerle inilen çukurun, büyüklüğünden ötürü tanrısal olduğu düşünülmüş ve kent tarih boyunca dinsel bir merkez olmuştur.
Obruğun etrafında kesme taştan yapılmış bazilikalar, caddeler, kaya mezarları, sarnıçlar, kaya kabartmaları bulunur. Güneybatısında MÖ 2. yy.dan kalma bir kule vardır. Kulenin kitabesinde, “Tanrı Zeus“ için rahip-krallardan “Olbalı Tarkyarisin oğlu “Teukros“ tarafından yaptırıldığı yazmaktadır.
Kentte bulunan üç nekropolden kuzeydekinin en yüksek yerinde “Kraliçe Abanın kocası ve iki oğlu için yaptırdığı “anıtsal mezar“ bulunur. Obruğun bir kilometre güneybatısındaki “Çanakçıkaya mezarları“ Kilikya İmparatorluğu`nun soylularına aittir ve üzerlerinde bunu belirten rölyefler vardır. Obruğun çevresindeki bazilikalar 4. yy. sonları ile 6. yy. ortaları Bizans dönemi eserleridir.
Akustiği çok iyi olduğu için günümüzde konserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Merhaba! Sizin için yol haritası ekledik.
Kızkalesi Sarı Konak Apart Otelimizde konakladığınız sürece günübirlik ziyaret edebileceğiniz birçok ören yeri, antik kent ve tarihi yerler bulunmaktadır.
Yol haritası için tıklayın.